Joc heurístic

Joc heurístic

El joc heurístic és un activitat en la qual un grup de nens explora objectes no catalogats de didàctics, i els combina lliurement. En acabar l’exploració i amb l’ajuda de l’adult els recull, tot classificant-los.

Aquest joc exercita i enriqueix les capacitats dels infants físiques, mentals, emocionals i socials. Genera una atmosfera de treball en el grup, i dona l’oportunitat a l’adult de conèixer millor a cada un dels infants.

El domini de la mobilitat de tot el cos és la gran conquesta del segon any de vida. El nen pot arribar on desitja i desitja tot allò que veu. Tot l’interessa i te necessitat de tocar-ho tot.

La seva habilitat manual i la capacitat de manipulació augmenta considerablement i això el fa interessar-se per les relacions entre els objectes.

El joc heurístic s’ha plantejat pensant:

-      en les possibilitats evolutives dels nens/nenes.

-      en la situació del grup en l’escola bressol.



És una activitat que dona llibertat de moviment; facilita abundància de material per explorar; ofereix objectes susceptibles de ser combinats i diferents a cada sessió; permet als infants treballar junts i tranquils.

És un joc que només té dues regles:

-      respectar al company.

-      respectar el material.


Què fan els nens?

Combinar el material de maneres molt diverses:

ficar i treure; omplir i buidar; obrir i tancar; penjar i despenjar; fer lliscar; arrenglerar; agrupar i separar; estirar; prémer; abocar, etc.

I descobreixen que:

Les coses hi caben o no; s’aguanten o cauen; unes són més petites que les altres; rodolen i es mantenen quietes; modifiquen la seva aparença segons com les toques; queden encaixades o s’escapen; cada objecte, situació o acció té una paraula.


Què fa l’adult?

La tasca de l’adult consisteix en:

Preparar els elements necessaris per el joc; trobar el moment oportú per iniciar-lo; disposar la sala i presentar el material. Seure en una cadira i restar discretament observant.

Intervenir només en els moments precisos; orientar la recollida a través del llenguatge i mantenir un clima favorable a la concentració i a l’activitat dels infants.


És fan servir quatre objectes diferents en cada sessió i 50 unitats de cada un dels objectes.

La durada de l’activitat és variable, ve marcada per l’actitud positiva dels propis nens ( per terme mig oscil·la entre mitja hora i una hora).

Després de la presentació del material per part de l’adult, per als infants el joc té dues parts:

Primera part L’EXPLORACIÓ I COMBINACIÓ DELS OBJECTES.

Els nens actuen lliurement amb el material, cada ú al seu ritme va prenent part activa en el joc: primer observa fins que arriba el moment que decideix que agafa i que fa. A partir d’aquest primer moment fa tot un seguit d’accions combinatòries i d’exploració amb els objectes. L’adult, present, observa l’activitat i només intervé si cal (evitar interferències dels nens entre ells; reordenar els objectes excessivament escampats; fer algun suggeriment individual, i sobretot intervé en el moment que comença a fer-se evident la necessitat d’iniciar la recollida.



Segona part LA RECOLLIDA.

És l’activitat de recollir i guardar tot el material dins la seva bossa corresponent.

Per als infants és una continuació de l’activitat anterior, tant o més interessant que l’activitat precedent. Exercita la mobilitat dels infants perquè es traslladen d’una banda a l’altre de l’aula gairebé per cada peça. Ajuda a estructurar el pensament: quan classifiquen pel fet d’haver d’introduir cada objecte a la bossa que li pertoca, i també quan “col·loquem” la paraula de l’adult sobre cada un dels objectes amb que interactuen i sobre cada una de les pròpies accions.

El que es pretén amb el joc heurístic, és que el nen segueixi els seus propis pensaments lògics d’una manera creativa, així el nen no té por de buscar un bon resultat, ni sent l’angunia de fracassar o el temor d’equivocar-se, donem al nen la possibilitat de que totes les respostes siguin obertes i per tant no frustrants.

Tipus de materials:

De la natura: petxines, pinyes, esponges, còdols petits ...

Comprats: anelles de cortina (fusta), cadenes fines (trossos), flotadors de xarxa de pescar, trossos de manegues de diferents diàmetres, pilotes de ping-pong, boles de suro, rulós de perruqueria, bigudins, agulles d’estendre, cèrcols de goma (cafetera) ...

Confeccionats: trossos de roba, boles de llana ...

Recollits d’arreu : petites ampolles o pots de vidre gruixut, cilindres de cartró, tapadores de pots de conserves, cintes, vetes i cordons, capsetes de fusta, cartró i metall, argolles de tovalló, cons de cartró, colzes de canonades (coure), taps de suro, claus de panys, clauers, boixets ...



SI DISPOSEU D’ALGUN DELS MATERIALS QUE FEM SERVIR EN AQUEST JOC, ENS SERIA DE MOLTA UTILITAT QUE ELS PORTÈSSIU A L’ESCOLA.  MOLTES GRÀCIES !! 

Contacte

Troba'ns o escriu-nos

Informació

Telèfon: 93 589 24 86

Email: escolabressol@valldoreix.cat

Adreça: Brollador, 7 - 08197 Valldoreix

Formulari de contacte